Zawód: 751201
Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie cukiernik?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- produkcji i dekoracji ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych
- stosowania receptur cukierniczych
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń
- przechowywania i utrwalania żywności
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Cukiernicy znajdą zatrudnienie w cukierniach, hotelach, punktach gastronomicznych. Najlepsi z powodzeniem odnajdą się na rynku krajowym, czerpiąc dużą satysfakcję z wykonywanego zawodu.
Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.