Kelner

Zawód: 513101

Kwalifikacja: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

Zawód kelner powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą
  • lubią pracę z ludźmi
  • cenią różnorodność i wyzwania
  • chcą awansować i rozwijać się
  • są ciekawe świata

W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • obsługi konsumenta
  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.

Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie kelner?

Absolwenci tego kierunku potrafią przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.