Zawód: 513101
Kwalifikacja: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Zawód kelner powinny wybrać osoby, które:
- zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą
- lubią pracę z ludźmi
- cenią różnorodność i wyzwania
- chcą awansować i rozwijać się
- są ciekawe świata
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- obsługi konsumenta
- przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- stosowania technik nakrywania stołu
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie kelner?
Absolwenci tego kierunku potrafią przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.