Zawód: 512001
Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań – egzamin na koniec III klasy
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- wydawania potraw
- stosowania receptur gastronomicznych
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
- przechowywania i utrwalania żywności
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Możliwości zatrudnienia:
- wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty,
- stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
- restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.