Kucharz

Zawód: 512001

Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań – egzamin na koniec III klasy

W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • wydawania potraw
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń?
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Możliwości zatrudnienia:

  • wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty,
  • stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
  • restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.