Symbol cyfrowy: 751204
Nazwa kwalifikacji: K1.T3. Produkcja wyrobów piekarskich
Czas trwania nauki: 3 lata
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- wykonywania czynności związanych z magazynowaniem surowców piekarskich,
- sporządzania dokumentacji magazynowej,
- obsługi urządzeń, sprzętu i aparatury kontrolno-pomiarowej w magazynie
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich, przygotowania surowców do produkcji wyrobów piekarskich,
- sporządzania półproduktów piekarskich oraz gotowych wyrobów piekarskich,
- przeprowadzania rozrostu pieczywa,
- kształtowania wyrobów piekarskich i ich wypieku,
- przygotowania pieczywa do dystrybucji.
- wykonywanie ciast z różnych rodzajów mąk i ziaren
- wykonywanie czynności związanych z dzieleniem ciast i kształtowaniem kęsów
- prowadzenie rozrostu i wypieku pieczywa
- wykonywanie czynności pomocniczych dotyczących planowania wielkości i asortymentu produkcji, transportu,
- przygotowania surowców, czynności przed i po wypieku pieczywa
- przygotowywanie i przekazywanie pieczywa do wysyłki i sprzedaży
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz może podejmować pracę w zakładach piekarskich, rzemieślniczych i przemysłowych, zakładach gastronomicznych oraz w punktach zbytu pieczywa. Absolwent może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.