Piekarz

Symbol cyfrowy: 751204

Nazwa kwalifikacji: K1.T3. Produkcja wyrobów piekarskich

Czas trwania nauki: 3 lata

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa.

Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • wykonywania czynności związanych z magazynowaniem surowców piekarskich,
  • sporządzania dokumentacji magazynowej,
  • obsługi urządzeń, sprzętu i aparatury kontrolno-pomiarowej w magazynie
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich, przygotowania surowców do produkcji wyrobów piekarskich,
  • sporządzania półproduktów piekarskich oraz gotowych wyrobów piekarskich,
  • przeprowadzania rozrostu pieczywa,
  • kształtowania wyrobów piekarskich i ich wypieku,
  • przygotowania pieczywa do dystrybucji.
  • wykonywanie ciast z różnych rodzajów mąk i ziaren
  • wykonywanie czynności związanych z dzieleniem ciast i kształtowaniem kęsów
  • prowadzenie rozrostu i wypieku pieczywa
  • wykonywanie czynności pomocniczych dotyczących planowania wielkości i asortymentu produkcji, transportu,
  • przygotowania surowców, czynności przed i po wypieku pieczywa
  • przygotowywanie i przekazywanie pieczywa do wysyłki i sprzedaży

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz może podejmować pracę w zakładach piekarskich, rzemieślniczych i przemysłowych, zakładach gastronomicznych oraz w punktach zbytu pieczywa. Absolwent może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.